SCADA Nedir?

 Supervisory Control And Data Acquisition” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş olan endüstriyel projelerde sıkça karşılaşılan bir terimdir. Kullanımı itibarıyla Türkçe’ye “Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi” olarak çevrilebilir.
Teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak SCADA terimi birçok alanda ve projede kullanılmaya başlanmıştır. Saha birimleri, kabiliyetlerinin artması ile beraber uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir hale gelmişlerdir. Bu gelişmeler işletmeler adına SCADA kullanımının cazibesini arttırmıştır.

SCADA haberleşmesinde Network’ün önemi nedir?
SCADA sistemleri kurulurken uzaktan kontrol işlevinin sağlıklı olması adına hazırlanacak Network yapısının isterleri karşılar şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Sonuçta değerlendirilecek ve değiştirilecek bütün veriler kısa süreler içerisinde SCADA birimleri ve saha birimleri ile haberleşmelidir. Bu haberleşme sahaya kurulan Network bağlantıları üzerinden yapılacaktır.

SCADA birimleri nelerdir ?
SCADA kullanım alanına göre birimler çeşitlenebilir. Ancak temelde ve genelde SCADA bilgisayara kurulu olan bir yazılımdır. Bu yazılım çalışmak için farklı yazılımlara da ihtiyaç duyabilmektedir. Bu durumda kullanılan tüm yazılım ve donanım SCADA birimi olarak kabul edilebilir. Örneğin, sahadan gelen verileri gözlemlemek ve farklı alt birimleri kontrol etmek istediğinizde her alt birimde yüksek donanım kullanmak yerine merkezde güçlü donanıma sahip bir bilgisayarın olması birçok açıdan daha makul olacaktır. Bu gibi durumlarda tüm işlemleri yönetecek bir Server bilgisayarına ve yazılımına ihtiyaç duyulabilmektedir. Sistemin aynı zamanda verileri belirli sürelerde kayıt etmesi ve bu bilgileri raporlayabilmeside istenebilir. Bu durumda elde edilen verilerin güvenli bir şekilde saklanması için bir Database yönetimi sisteme entegre edilmelidir.



Saha birimi bağlantıları nasıl yapılmaktadır ?
Saha birimleri, sahada işin denetimini ve kontrolünü yapan birimlerdir. Bu birimler çoğunlukla endüstriyel standartlara uygun olarak çeşitli protokoller (Modbus, OPC, TCP/IP, SNMP vs. )ile uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir olarak üretilmektedir. Bu protokollerde esas olan adımlar takip edilerek ekipmanlara erişim sağlanabilmekte ve SCADA üzerinden gerekli işlemler yapılabilmektedir.



Günümüzde uzaktan kontrolün getirmiş olduğu kolaylıklar ve güvenlik ile birlikte tüm tesis ve işletmeler SCADA sistemini kullanmaya başlamışlardır.

Kaynaklar
  1. http://www.yildiz.edu.tr/~inan/Scada_Nedir.htm
  2. https://inductiveautomation.com/resources/article/what-is-scada

Comments

Popular posts from this blog